A FENSÉGES RÓMAI POETOVIO

Augusztus 15-e és 18-a között Ptuj újra a római Poetovio városává alakult, amikor az utcákat és tereket elfoglalták azok a gladiátorok, légiósok, szenátorok, Veszták és más római polgárok, akik Európa e részében, már húsz éve szervezik a római kor egyik legnagyobb bemutatóját. Hat országból érkezett, több mint 800 résztvevő mutatta be az ókori Róma életét és szokásait.

Az idei Római játékokat a hadvezérek találkozójának 1950. évfordulójának szentelték, ugyanis majd két évezreddel ezelőtt hagyták itt jóvá Vespasianus római császárra történő kinevezését.

A ptuji Római játékok nemzetközi szinten is egyre ismertebb rendezvénnyé válnak, a részvevő városok hálózatának bővülésével híre még messzebbre is eljut. Az eddigi tapasztalatok és ismeretek alapján épült meg a Poetovio római kemping, ahol bemutatják a hagyományos mesterségeket, megépítették az Európa e részében egyetlen fellelt cserépégető kemence replikáját, kísérleti régészettel foglalkoznak, vagyis a lehető legeredetibb módon kívánják bemutatni Poetovio kétezer évvel ezelőtti életét.

És a Római táborban több mint sikeresre kerekedett a GUIDE2VISIT projektnek a ZRS Bistra Ptuj általi bemutatása. Mind a hazai, mind a külföldi látogatók nagy érdeklődéssel lapozták fel „A Dráva, a Mura és a Rába között” című kiadványt.

projekt partnerek